Cykling i Linköping

Bilder
Utsikt mot Linköping från Vreta Kloster
Utsikt mot Linköping från Vreta Kloster
Hoppas på medvind här...!

Nyfiken på att börja cykla i Linköping? Nyinflyttad? I trakten runt Linköping finns möjlighet till både MTB och landsvägscykling. Här sammanfattar vi läget.

Klubbarna

I Linköping finns två cykelklubbar, Mera Lera MTB och CK Hymer. Mera Lera MTB är inriktad mot MTB, medan CK Hymer mest håller på med landsvägscykling. CK Hymer ses ofta som en mer "seriös" klubb än Mera Lera.

Givetvis finns inga vattentäta skott mellan klubbarna och olika cyklister. Det finns massor med "blandmissbrukare" i båda klubbarna.

Omgivningen

Linköping ligger på Östgötaslätten, som sträcker sig från Roxens östra ände hela vägen till Vättern. Slätten domineras av jordbruk. Skog finns bara i småkluttar här och var.

Slätten sträcker sig inte så långt i nord-sydlig riktning, utan skog och lite mer kuperad terräng tar vid efter bara någon mil både norr och söder om Linköping.

Några större backar finns inte inom rimligt cykelavstånd. Inom ett par mils omkrets är de största stigningarna Törnevik, Stjärnorp och Vånga. Dessa stigningar ligger på 5-6% lutning och 60-80 meters höjdskillnad. Lite längre bort har vi Omberg, där det finns stigningar på runt 100 meter.

Skogscykling

MTB-stigarna i Linköping är ganska stökiga. Rötter och stenar finns det gott om. Höjdskillnader är det sämre ställt med. Banorna innehåller några få korta, branta backar. Den värsta MTB-backen vi har i stan är en hög sprängsten. Det säger en del! Smile

Läs MTB - banor och rundor för mer info om MTB-åkningen!

BMX / Dirt / Betongparker

Vid Hangaren finns en BMX-bana.

Nån som kan nåt om möjligheter till betongcykling å sånt får gärna höra av sig; varför inte en kommentar här nedan?

Landsvägscykling

Trakten runt Linköping är full av trevliga vägar för den som gillar hojar med smala däck. På slätten är det tätt med vägar och långt mellan backarna. Tycker man att gravitationen är för svag får man trösta sig med att man får massor med vind istället.

Vill man ha lite tuffare utmaningar är det rätt så backigt på vägen runt Roxen och i trakten runt Rimforsa.

Ta ett span på Landsvägsrundor för några turtips för asfalthojen!

Punkakungen
Punkakungens bild
Medlem: 2004-10-04
Pumptrack på plats sedan augusti 2018

Det är bättre att cykla i lera och sörja än att... ehh, eller vänta nu...?! :-\

Ingolf (inte verifierad)
Betong

Finns visst en betongpark vid skolan i Ekholmen, har inte varit där, men det är skyltat vid skolan.

Per
Pers bild
Medlem: 2010-05-30
Fun Skate Park, Ekholmen