Årets psyk- och pacing-övning = Stamina 12 Roskilde

Bilder
Test av nya hojen på vintercup-avslutningen
Test av nya hojen på vintercup-avslutningen

Bättre sent än aldrig. Jag tänkte blogga lite om årets 12-timmarsrace också, men det har inte blivit av förrän nu.

Både jag och Peter kände oss ganska färdiga med H12 i Köpenhamn efter 2011-års race. Inte för att det är något fel på tävlingen (bortsett från bristen på duschar), men för att vi kört ett antal år i rad och dessutom kände oss ganska nöjda med våra respektive prestationer. En bana som man kör i 12 timmar börjar bli ganska välbekant efter några år. Alltså bestämde vi oss för att sikta på något annat 2012.

Precis när vi beslutat detta kommer två nya faktorer in i leken. Dels flyttar H12 tävlingen till en ny bana och dels kommer ett nytt 12h-race ett par veckor tidigare, Stamina 12 eller ST12 utanför Roskilde.

Peter höll dock fast vid beslutet att hoppa över danska 12h-race 2012, han kan ju köra ML12H vilket inte jag kan som är arrangör. Jag vägde fram och tillbaka och beslutade till sist att testa det nya ST12. Inte minst för att en dansk bekant från ML12H arrangerar (Jacob J-Lo Lohman) och en annan kör i solo (Michael Gaerner Rasmussen).

Alltså är allt nytt, men denna gång för alla. ST12-banan är avlyst område ända fram till start, så ingen kan den. Det bör också betyda att den inte är sönderkörd från start, men därefter vet ingen...
ST12 går runt ett slott i vad som verkar vara fina områden. Med vackert väder kan det bli hur bra som helst.

I år får jag dessutom sällskap ändå, trots att peter står över. Robban, David och i dagsläget Jim kör i lag. Jim får dock inte köra för mycket eftersom han är min support. Wink

Mitt upplägg har varit helt annorlunda i år och jag har därför ingen som helst aning om vilken form jag kommer att vara i när det är dags. Däremot har jag varit helt fri från sjukdom och skador hela vintern, fram till i måndags.

I måndags tappade jag en skivstång bakom mig och vred axeln rejält varvid några muskler nästan gick av - kändes det som. Natten efter var jag säker på att ST12 bara var att glömma, men redan nu känns det bättre. Jag tror faktiskt att jag hinner bli helt återställd... Lyckligtvis påverkar det inte träningen så mycket eftersom de rörelser då det gör mest ont knappast förekommer då jag cyklar.

Annars börjar jag känna mig redo. Träningen har ju så när som på det senaste tillbudet flutit på enligt plan och psykologiskt är jag förhållandevis rutinerad nu efter fyra år i rad av 12h-solorace på vårkanten.

Däremot är utrustningen ännu lite oprövad. Jag har bytt hoj, eller snarare ram, till en 2011 Trek HiFi Pro som Lasse råkade få över. Största skillnaden mot min gamla är längre fjädringsväg, 110 mm istället för 75 mm. Det är dock av ganska liten betydelse just i Danmark där banorna oftast är ganska släta. I Valla däremot blir det mums. I övrigt är den lite modernare med bredare vevlagerhylsa och styrrör. En oväntad bonus är att den fungerar bättre geometrimässigt med min German:a länkagegaffel, som därmed får hänga med ett år till.

Nästa oprövade utrustning är nya hjul med direktimporterade no-name plastfälgar från Kina. Enligt hjulbyggaren är de mycket styva och hjulen är därför stenhårt ekrade. Tubeless-konverteringen hade några oväntade svårigheter, men nu verkar allt vara som det ska.

Sammantaget måste jag köra mer på hojen före ST12 för att vara säker på att allt kommer att hålla ihop. Det börjar bli ont om tid.

Jag börjar bli riktigt taggad. Smile

David
Davids bild
Medlem: 2010-05-27

Drygt en vecka kvar - dags att uppdatera alla nyfikna på din status! Smile

Common sense is not that common.