På mountainbike i Val Gardena

På mountainbike i Val Gardena

Efter att ha spenderat några cykeldagar i sköna byn Selva di Val Gardena med omgivning vill jag gärna skriva några rader för att tipsa om detta utmärkta resmål för cyklister.

Först lite om regionen. Val Gardena-dalen ligger i Sydtirolen, vilket bildades då Tyrolen delades mellan Österrike och Italien i samband med uppgörelser efter första världskriget. De flesta människor här är därför minst tvåspråkiga och både tyska och italienska är officiella språk i Sydtirolen. Liksom på de allra flesta håll i alpregionen håller man sitt hus, sina alpängar och sin by prydliga och i ordning. Utsmyckningar på hus, broar med mera vittnar om att snickarglädje är det ingen brist på. Val Gardena hyser tre större orter som ligger på rad från väst till öst: Ortisei, St Christina, Selva.

På vintern är dalen ett populärt skidresmål med ett stort antal liftar. Boende finns det gott om. Var och varannan familj verkar driva hotell eller uthyrning av lägenheter. På sommaren fylls boendena istället av vandrare, klättrare och cyklister.
Här är cyklisten ingen udda freak, utan välkomnas med samma nivå på service och infrastruktur som vintersportare. Man har till och med smyckat Selva med mountainbikes på husväggar och i blomrabatter. Cykeln kan man ta med i liften, och på utvalda ställen uppe på alpen så finns det "Biker's Service Point" med verktyg, pump (se bild) samt gratis låsbar cykelparkering (deposition 1€) så att man kan känna att pållen står tryggt medan man äter en god lunch och njuter av utsikten.

Vill man inte ta med egen cykel, så finns det goda möjligheter att hyra på olika platser. Jag hyrde av Dolomiti Adventures (www.dolomiti-adventures.com) i Selva, som förutom uthyrning har en välsorterad butik med reservdelar. De hade till och med fäste för min Garmin, då jag glömt mitt eget hemma.

Vilka turer kan man ta då? Det finns väldigt många vandringsleder och kombinationsmöjligheterna är stora. 3D-Dolomites (www.3d-dolomites.com) ger ut en praktisk fick-karta med 28 olika MTB-rutter, vilken går att hitta hos cykeluthyrare. Förutom lederna, lutning, svårighetsgrad och höjdprofil, innehåller kartan även essentiell information om var man kan hitta närmsta service point och kanske viktigast av allt: närmsta bergs-fik med massvis av kakor och bakelser.

En par saker att tänka på:
1 Höjden. Undertecknad blev lätt snurrig i bollen i en brant uppförsbacke på 2100 m höjd första dagen. Det kan vara värt att acklimatisera en dag först.
2. Dela med dig. MTB-rutterna går på vanliga vandringsleder. Vissa leder är mer trafikerade av vandrare än andra. Visa hänsyn, särskilt nerför, släpp förbi och hälsa. Förslagsvis ett glatt "Salve! Permesso!" (ungeffär: God dag! Önskar passera tack!)

Det är strax dags för en ny tur, så jag avslutar helt enkelt med att säga att Val Gardena är ett mycket värt resmål, med MTB eller ej, och tilldelar det härmed den exklusiva utmärkelsen RR - Robert Rekommendar! Star

Smile

Bilder
På mountainbike i Val Gardena
Man har smyckat Selva med mountainbikes
På mountainbike i Val Gardena
På mountainbike i Val Gardena
För 1 peng kan man låsa cykeln. Pengen får man tillbaks när man låst färdigt.
Ytterligare ett bevis på att vi befinner oss i ett cykel-I-land
Visst finns det liftar, men inget går upp mot en riktig mördarbacke.
Bergsfik modell mindre
På mountainbike i Val Gardena
På mountainbike i Val Gardena
Offe
Offes bild
Medlem: 2008-11-09

Läckert Smile

åberg
åbergs bild
Medlem: 2008-11-09

Nästa sommar... Love